글루텐 프리 식이요법이 백반증에 도움이 되나?
글루텐은 밀, 귀리, 보리에 있는 스폰지 질감의 단백질로서 이스트를 넣어 구우면 부풀어오르는 속성이 있다.
글루텐으로 인하여 악화되는 질병이 3가지 있다는 것을 알아야 한다는 것은 매우 중요하다. 체강 질병, 밀 알레르기, 그리고 글루텐 불내증이다.
체강 질병이란 자가면역의 문제로서 글루텐이 소장에 상처를 주고 통증, 설사, 심한 발진과 다른 문제점들을 야기한다는 것이다. 100명 중 1명 정도가 체강 질병을 가지고 있다.
두 번째 문제는 밀 알레르기로서, 땅콩이나 고양이 알레르기와 유사하며 재채기, 가쁜 숨, 후두염, 그리고 드문 케이스이긴 하나 아나필락시스 증상을 보이는 경우도 있다.
많은 사람들이 신봉하고 있는 것과는 반대로 사실 글루텐 프리 식이요법은 그다지 건강하지 못한 식단이 경우가 종종 있다. 예를 들어 10대 청소년이 글루텐 프리 식단을 유지할 경우 체중과다의 가능성이 높고 식이섬유, 칼슘, 철분의 섭취가 부족한 대신 지방섭취가 더 많아진다.
세계백반증연구재단에서는 글루텐 프리 식이요법이 백반증 증상을 완화한다거나 또는 완전히 증세를 호전시킨다는 주장에 대하여 면밀히 관찰했다. 그렇지만 이러한 이론을 뒷받침할만한 과학적 증거를 찾지 못했다.
단지 젊은 성인여성이 글루텐 프리 식이요법을 실시하여 백반증 부위에 부분적으로 빠른 색상환원이 이루어졌다는 1건의 케이스가 PubMed에 발표되었을 뿐이다. 유념하여야 할 것은 그 환자가 과거에 나병을 치료하는데 쓰이는 강력한 항생제인 답손을 사용해왔다는 것이다. 답손을 사용하면서 글루텐 프리 식이용법을 병행할 경우에는 피부염 포진을 치료하는 효과가 있다고 알려져 있다.(위키피디아) 그러나 다수의 사람들이 답손 치료 때문에 사망했다는 것도 보고되었다.
브루킹스 연구소의 전무이사인 다르샥 상하비 박사는 최근 글루텐 프리 다이어트의 과대광고에 대한 심층분석 결과를 뉴욕 타임즈에 게재하기도 하였다.
따라서 백반증 치료를 위해 글루텐 프리 식이요법을 할 것인지 미리 심사숙고 하도록 하고, 아니면 정말로 글루텐 프리 식이요법을 꼭 해야만 하는지 확인해야만 한다.
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Can a gluten-free diet help with vitiligo?
Gluten is the spongy complex of proteins found in wheat, rye and barley, which puffs up when baked with yeast.
It is important to realize there are three different clinical problems worsened by gluten: celiac disease, wheat allergy and gluten intolerance. Celiac disease is an autoimmune problem where gluten hurts the small intestine, causing pain, diarrhea, severe rashes, and other problems. only about 1 in 100 people have celiac disease.
The second issue is true wheat allergy, which resembles allergies to peanuts or cats, and can result in sneezing, wheezing, hives, and in rare cases, anaphylaxis. This condition is rare. The third problem attributed to gluten is gluten-intolerance, sometimes called wheat (or gluten) sensitivity. This is neither an autoimmune disease nor a true allergy.
Contrary to many beliefs, gluten-free diets often aren’t very healthy. For example, when teens go gluten-free, they are much more likely to become overweight and to eat less fiber, calcium and iron but consume more fat.
We have specifically looked into claims that gluten-free diet may ease symptoms of vitiligo, or completely reverse it, and found no firm scientific evidence to support this theory. only one case was recently reported (PubMed) of a rapid partial repigmentation of vitiligo in a young female adult with a gluten-free diet. It should be noted that the patient was maintained on the previously prescribed Dapsone therapy, a potent antibiotic commonly used to treat leprosy. A combination of gluten-free diet and Dapsone was known to treat dermatitis herpetiformis (Wikipedia). However, a number of deaths attributable to Dapsone therapy were reported.
A recent article in the New York Times by Dr. Darshak Sanghavi, a managing director at the Brookings Institution, provides a deeper analysis of this gluten-free hype.
So think carefully before going gluten-free for vitiligo, or else make sure you really must do so
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